Sunt scuterele electrice viitorul mobilitatii urbane?

Sunt multe zone urbane din ce in ce mai aglomerate iar multe persoane cauta solutii de mobilitate urbana mai eficiente si totodata mai prietenoase cu mediul inconjurator. Scuterele electrice sunt deja apreciate de multe persoane pentru ca ofera o serie de avantaje in comparatie cu alte tipuri de vehicule si pot fi o optiune atractiva si de viitor in contextul mobilitatii urbane.

sunt scuterele electrice viitorul mobilitatii urbane

Scuterele electrice de regula au un cost redus de achizitie comparativ cu autoturismele electrice. Si costurile referitoare la intretinere, reparatii, asigurari, parcare si consum de energie electrica adesea sunt substantial mai mici in cazul scuterelor electrice decat in cazul autoturismelor electrice.

Separat de avantajele referitoare la costuri, scuterele probabil si-au castigat popularitatea si datorita eficientei lor in trafic si a usurintei cu care pot fi conduse sau parcate. Folosirea scuterelor in locul autoturismelor poate fi o buna solutie de a reduce timpul de deplasare probabil mai ales in zonele urbane aglomerate.

Desi autonomia scuterelor electrice de regula nu este una mare, totusi acestea pot fi o buna solutie de mobilitate urbana poate mai ales pentru persoanele care nu parcurg distante foarte mari. Din fericire deja sunt disponibile pe piata modele de scutere cu baterie interschimbabila ceea ce poate schimba total modul in care autonomia scuterelor electrice este perceputa, practic la aceste modele se poate scoate bateria scuterului indiferent de gradul de incarcare a acesteia si poate fi inlocuita cu usurinta cu o alta care poate este incarcata complet sau care are un grad de incarcare mai mare decat cea existenta iar apoi utilizatorul scuterului poate pleca mai departe, bineinteles se poate inlocui si cu alta baterie cu un grad de incarcare mai mic decat cea pe care o are scuterul dar care ar fi sensul? In plus, desi nu au o mare amploare la nivel global, cel putin momentan, au aparut si statii de schimb baterii pentru scutere unde poti lasa bateria goala sau incarcata partial si poti lua in loc una cu un grad de incarcare mai mare, poate si de 100%, iar odata cu cresterea numarului de astfel de statii probabil scuterele electrice vor deveni si mai atractive pentru un numar mai mare de utilizatori.

Un avantaj major al scuterelor electrice este ca acestea nu au motoare care emit noxe in timpul functionarii precum motoarele pe benzina ale scuterelor clasice si deoarece pot exista zone in care sa fie interzis accesul vehiculelor cu motoare cu combustie interna, scuterele electrice pot fi o buna optiune de deplasare in aceste zone. Poluarea generata de fabricarea, utilizarea si casarea scuterelor electrice este un subiect foarte complex si probabil este destul de cunoscut faptul ca procesul de fabricare al bateriilor nu este unul tocmai prietenos cu mediul inconjurator, dar si ca poluarea generata de scutere in general (pe benzina sau electrice) nu se rezuma doar la noxele emise de motoare sau la poluarea din timpul fabricarii bateriilor, ci sunt si alte moduri prin care respectivele vehicule pot polua, iar un exemplu poate fi poluarea cauzata de franare. Un impact semnificativ asupra mediului este si sursa de alimentare cu energie electrica a scuterelor electrice, depinde daca acestea folosesc energie electrica produsa prin metode poluante sau daca acestea folosesc energie electrica din surse regenerabile.

Exista si modele de scutere electrice destinate livrarilor de produse iar acestea pot reprezenta in multe situatii o solutie moderna si eficienta de livrare.

Poluarea fonica poate fi un factor major de stres iar scuterele electrice sunt cunoscute pentru faptul ca sunt mult mai silentioase de regula fata de vehiculele cu motor cu ardere interna. Poate pentru unii pasionatii de “tobe galagioase” silentiozitatea scuterelor electrice nu este vazuta ca un atu, insa probabil un numar mare de persoane apreciaza faptul ca scuterele electrice nu genereaza sunete foarte deranjante si constientizeaza importanta si beneficiile unui mediu urban mai putin zgomotos.

Avand in vedere si numarul mare de zone urbane aglomerate, scuterele in general sunt deja populare in foarte multe zone ale lumii si chiar daca in prezent scuterele electrice nu au o pondere foarte mare in randul vehiculelor, totusi, acestea probabil vor evolua din ce in ce mai mult si este destul de posibil sa aiba un rol foarte important in viitorul mobilitatii urbane.

Vrei sa afle si prietenii tai? Distribuie pagina!