In ce situatii pot fi mai putin eficiente scuterele decat autoturismele

Scuterele sunt mijloace de transport populare care pot fi mult mai eficiente decat autoturismele in multe cazuri, insa nu tot timpul si nu din toate punctele de vedere. In continuare veti regasi mai multe situatii in care scuterele pot fi mai putin eficiente decat autoturismele.

in ce situatii pot fi mai putin eficiente scuterele decat autoturismele

Parcurgerea unor distante lungi

Scuterele sunt apreciate adesea pentru eficienta lor in parcurgerea unor distante relativ scurte, insa pentru deplasarea pe distante mari nu toate scuterele ar putea fi o solutie cu adevarat eficienta, imagineaza-ti ca ai de parcurs un drum de 500 de km si ca vei dori sa folosesti pentru deplasarea ta un scuter cu o capacitate cilindrica de 50 cmc si care are o viteza maxima de 45 km/h, caz in care calatoria va avea o durata destul de mare, va putea deveni foarte obositoare si lista dezavantajelor ar putea continua. Totusi exista si modele de scutere mai comode, mai puternice, care pot circula cu viteze mai mari si care pot fi o solutie cu adevarat eficienta si pentru drumuri lungi. Pe de alta parte, persoanele care parcurg frecvent distante lungi pot lua in considerare si varianta folosirii autoturismelor care, probabil in foarte multe situatii, pot fi mai eficiente decat scuterele atat din punct de vedere al confortului, sigurantei cat si al timpului necesar pentru a parcurge distantele mari, totul depinzand de mai multe criterii.

Conducerea pe vreme nefavorabila

Probabil in toate cazurile scuterele sunt mai vulnerabile la conditiile meteorologice nefavorabile in comparatie cu autoturismele. Ploaia, ninsoarea, temperaturile scazute sau cele foarte ridicate, dar si vantul puternic si alte fenomene meteorologice pot face dificila, periculoasa sau chiar imposibil de parcurs o calatorie cu scuterul. Persoana care doreste sa-si achizitioneze un scuter ar trebui sa se gandeasca si la conditiile atmosferice, probabil in principal din zonele unde acesta le parcurge frecvent si unde ar dori sa se deplaseze cu scuterul deoarece sunt zone unde conditiile atmosferice sunt vitrege majoritatea anului, caz in care achizitia unui scuter poate sa nu fie o alegere chiar potrivita.

Trasportul de persoane sau de obiecte

Daca aveti nevoie sa transportati mai multe persoane trebuie sa aveti in vedere faptul ca scuterele de regula au doua locuri, unul pentru conducator si unul pentru pasager iar autoturismele ofera probabil in majoritatea cazurilor o capacitate mai mare de transport persoane, acestea avand adesea patru sau mai multe locuri, cu toate ca exista si autoturisme care au un singur loc sau cu doua locuri insa ponderea acestora din totalul autoturismelor nu este foarte mare.

Daca scuterele pot fi utile pentru transportul unor obiecte de mici dimensiuni si cu greutate redusa, acestea nu au capacitatea de a transporta obiecte voluminoase si cu o greutate mare, in schimb autoturismele probabil in majoritatea cazurilor au o capacitate de transport obiecte mai voluminoase si mai grele decat scuterele.

Siguranta in trafic

O preocupare majora atunci cand vine vorba despre utilizarea scuterelor este probabil siguranta in trafic. Scuterele pot fi mai greu de observat in trafic de ceilalti participanti, acestea sunt mai vulnerabile in general si poate mai ales atunci cand ruleaza pe un drum accidentat precum si cand se deplaseaza in diferite conditii atmosferice mai neprielnice, iar aceste lucruri pot creste riscul de accidente si mai mult protectia in caz de accident este considerabil mai mica, probabil in toate cazurile decat protectia pe care o poate oferi autoturismele.

Sunt multe tari in care autoritatile au pus obligatii de purtare a unor echipamente de protectie precum castile de protectie, pentru conducatorii si pasagerii scuterelor, iar aceste masuri pot contribui substantial la cresterea sigurantei in trafic atat pentru utilizatorii scuterelor cat si pentru ceilalti participanti la trafic. Limitarea purtarii strict a echipamentelor de protectie obligatorii nu este neaaparat cea mai buna abordare, utilizarea unor echipamente suplimentare de protectie poate aduce o serie de beneficii.

In final, unii utilizatori pot considera ca scuterele reprezinta un mijloc de deplasare mai eficient pentru ei, in schimb altii pot aprecia ca autoturismele sunt o solutie mai utila de deplasare pentru acestia, iar o comparatie de eficienta intre scutere si autoturisme este un lucru complex si poate depinde in mare masura atat de nevoile specifice ale utilizatorului dar si de contextul utilizarii.

Vrei sa afle si prietenii tai? Distribuie pagina!