Importanta scuterelor ca solutie de mobilitate urbana

In zilele noastre foarte multe orase din intreaga lume se confrunta cu provocari majore din perspectiva mobilitatii urbane. In multe dintre acestea, unde populatia urbana este in crestere si numarul de autoturisme personale este la fel in crestere, problemele precum traficul aglomerat si poluarea aerului devin tot mai stringente, iar in acest context, scuterele au devenit o solutie atractiva pentru diminuarea celor doua probleme.

importanta scuterelor ca solutie de mobilitate urbana

Atat scuterele cu combustie interna, cat si cele electrice pot avea o contributie semnificativa in diminuarea traficului aglomerat cat si in diminuarea poluarii aerului si pot contribui activ la imbunatatirea calitatii vietii urbane.

In continuare vom explora mai multe aspecte ale importantei scuterelor ca solutie de mobilitate urbana.

Tipuri de scutere

Principalele doua tipuri de scutere raspandite in lume sunt cele cu ardere interna care functioneaza doar cu benzina si scuterele electrice care functioneaza doar pe energie electrica. Totusi pe piata exista si modele de scutere hybrid insa numarul acestora in prezent este destul de limitat.

Scuterele cu ardere interna

Aceste tipuri de scutere sunt de mult timp un mijloc popular de transport in multe orase din lume si sunt cunoscute pentru eficienta lor in deplasarile scurte, putand fi in multe cazuri o alternativa la masinile personale.  Scuterele cu combustie interna sunt disponibile intr-o varietate de modele si dimensiuni, ceea ce le face potrivite pentru o gama larga de utilizatori.

Scuterele electrice

In ultimii ani scuterele electrice au castigat popularitate si datorita caracteristicilor lor ecologice. Aceste tipuri de vehicule nu emit noxe deoarece functioneaza pe baza energiei electrice inmagazinata in baterii. Scuterele electrice sunt cunoscute si pentru manevrabilitatea lor si pentru faptul ca sunt mai silentioase decat cele cu ardere interna. In diferite orase din lume utilizatorii isi achizitioneaza sau inchiriaza un scuter electric pe care sa-l foloseasca in deplasariile lor urbane.

Reducerea congestiei traficului

Atat scuterele cu ardere interna, cat si cele electrice au capacitatea de a reduce congestia traficului in orase, dar si in afara acestora. Beneficiind de dimensiuni reduse comparativ cu autoturismele, in multe cazuri, scuterele le pot permite utilizatorilor sa se deplaseze mai usor prin traficul aglomerat, sa evite blocajele si sa ajunga mai repede la destinatie decat daca ar fi folosit un autoturism, mai ales in orele de varf, si datorita acestor lucruri pot contribui semnificativ la imbunatatirea fluxului de trafic in orasele aglomerate, reducand timpul pierdut in ambuteiaje si stresul legat de trafic.

Sunt multe situatii in care scuterele sunt folosite pentru deplasari scurte si chiar si la mici cumparaturi, reducand astfel necesitatea de a utiliza masinile personale.

Beneficii pentru mediul inconjurator

Scuterele electrice deoarece folosesc energie electrica atunci cand functioneaza, nu emit noxe si acesta este un avantaj binecunoscut fata de scuterele cu ardere interna. In plus in zilele noastre energia electrica poate fi acumulata si din surse regenerabile, cum ar fi energia electrica captata de la Soare. Insa nici despre scutere electrice nu putem spune ca nu afecteaza deloc mediul inconjurator deoarece chiar daca atunci cand functioneaza nu emit noxe, in procesul de productie al bateriilor pentru scutere poate fi degajat in atmosfera o cantitate importanta de dioxid de carbon. Totusi daca comparam poluarea emisa de un scuter electric cu poluarea emisa de un autoturism electric, si poluarea emisa de un scuter cu ardere interna cu poluarea emisa de o masina cu combustie interna, in majoritatea cazurilor scuterele vor polua considerabil mai putin.

Economii financiare

De regula scuterele atunci cand sunt folosite ca mijloc de mobilitate urbana pot aduce economii substantiale pentru utilizatorii lor daca este sa comparam in special cu utilizatorii de autoturisme, deoarece in foarte multe cazuri costurile sunt semnificativ mai mari pentru achizitionarea si folosirea unei masini personale decat costurile pentru achizitionarea si utilizarea unui scuter.

In concluzie, scuterele, indiferent daca sunt cu combustie interna sau electrice, pot reprezenta o solutie viabila pentru mobilitatea urbana, si daca orasele vor dezvolta planuri care sa integreze mai bine aceasta solutie de mobilitate, avantajele pe care le vor aduce scuterele locuitorilor respectivelor orase vor fi probabil in crestere.

Vrei sa afle si prietenii tai? Distribuie pagina!